Gepost op

Wat beloof jij je cliënt?

Meijke van Herwijnen

Als voedings- en gewichtsconsulent streef je ernaar dat iemand gezond gaat eten en een gezond gewicht kan krijgen en houden. Dat zou je globaal op twee manieren kunnen aanpakken:

  1. Je gaat stapje voor stapje werken aan haalbare veranderingen. Doordat iemand zijn voeding en leefstijl aanpast, zal hij ook een gezonder gewicht krijgen. Hoe snel dat gaat, weet je niet van tevoren. Daar gaat het ook niet om, want je streeft er samen vooral naar dat alles ‘klopt’ voor de cliënt en dat hij geen ‘rare dingen’ hoeft te doen.
  2. Je helpt de cliënt met een paar gezonde quick wins om bij aanvang van het traject meteen wat af te vallen, zodat hij gemotiveerd raakt en merkt dat het echt wat oplevert als je gewoontes verandert. Vervolgens ga je bijsturen: je kijkt welke dingen haalbaar zijn, lost knelpunten op en zorgt dat de cliënt verder kan met zijn gezonde gewoontes.

De ene aanpak is niet beter dan de andere. Het kan wel zijn dat jij of je cliënt een voorkeur heeft voor een van beide. Wat in ieder geval niet zo handig is, is om de indruk te wekken dat je versie 2 doet, terwijl je vervolgens begeleidt volgens versie 1. Dan beland je waarschijnlijk al snel in gesprekken over ‘waarom ik nog niet afval’ en ga je mogelijk ook zelf twijfelen of je het wel goed genoeg doet in de begeleiding. Verwachtingen goed managen bij jezelf en de cliënt is de helft van je succes! In onze opleiding krijgt dat dus ook aandacht.

Facebooktwitterlinkedin
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *